Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ - Θανατική ποινή και μειονότητες


ΕΚΘΕΣΗ - ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ


Θανατική ποινή και μειονότητες

Κανείς δεν ξέρει πόσοι αθώοι θα εκτελεσθούν πριν την κατάργηση της θανατικής ποινής. Όλοι στις HΠA είναι σίγουροι πια, άσχετα αν δεν το ομολογούν δημοσίως, ότι το σύστημα «μπάζει από παντού».
Επτακόσια δέκα επτά άτομα εκτελέσθηκαν στις HΠA μετά το 1976, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επανανομιμοποίησε την θανατική ποινή. Από την άλλη πλευρά 98 άτομα που βρισκόταν στις πτέρυγες μελλοθάνατων, αποδείχθηκαν αθώοι. «Το ποσοστό αποτυχίας σε ότι αφορά την εσχάτη των ποινών είναι 1 προς 7», γράφει ο Economist. Τι άλλο επιχείρημα χρειάζεται για να καταργηθεί η θανατική ποινή; «Αν το δικαστικό σύστημα των HΠA», σαρκάζει το περιοδικό, «ήταν αεροπορική εταιρία, της οποίας ένα στα επτά αεροπλάνα έπεφτε, τότε οι ομοσπονδιακές αρχές, σίγουρα θα της είχαν πάρει την άδεια.»
Δεν είναι μόνο οι 98 αδίκως καταδικασθέντες σε θάνατο (23 από αυτούς έχουν θανατωθεί), που αποτελούν μνημείο ντροπής σε ένα σε ένα σύστημα που είναι περισσότερο πολιτικό παρά δικαστικό. Είναι κι εκείνες οι στατιστικές που δείχνουν ότι «όπου φτωχός κι η μοίρα του». Ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος υπολόγισε ότι 90% των καταδικασθέντων σε θάνατο δεν είχαν δραχμή την περίοδο της δίκης τους. Στην Καλιφόρνια, η Πολιτεία που έχει τους περισσότερους θανατοποινίτες, από τους 513, μόνο 2% είχε να πληρώσει νομική υποστήριξη. Οι υπόλοιποι αφέθηκαν στην τύχη των διορισμένων από τα δικαστήρια δικηγόρων.
Δεν είναι όμως μόνο «όπου φτωχός...», είναι κι «όπου έγχρωμος κι η μοίρα του». Το 36% των θανατοποινιτών είναι Αφροαμερικανοί (το ποσοστό των μαύρων στο σύνολο του αμερικανικού πληθυσμού είναι μόλις 12%). Το φυλετικό στοιχείο γίνεται εξόφθαλμο σε ότι αφορά το χρώμα των θυμάτων. Το 82% των θανατικών ποινών εκδόθηκαν για θύματα που ήταν λευκοί. Στην Πολιτεία της Γεωργίας όπου τα θύματα των δολοφονιών είναι 60% μαύροι, 20 από τους 22 που εκτελέσθηκαν είχαν καταδικασθεί για δολοφονία λευκών.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. Το κείμενο επικαλείται κυρίως τη λογική του αναγνώστη. Δικαιολογήστε τεκμηριωμένα.
15/100 
  1. Στο κείμενο διατυπώνεται ένας συλλογισμός. Ποια είναι η πορεία ανάπτυξής του; (επαγωγική, παραγωγική, αναλογική) Κρίνετε την ορθότητά του. (εγκυρότητα και αλήθεια = ορθότητα)
20/100 
  1. Εκτός από την επίκληση στη λογική υπάρχει άλλος τρόπος πειθούς που χρησιμοποιείται στο κείμενο; Δικαιολογήστε τεκμηριωμένα την απάντησή σας.
15/100 
  1. Το κείμενο έχει ως αναφορά τις ΗΠΑ. Τι νομίζετε ότι δείχνει ο θεσμός της θανατικής ποινής για το σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο; Για ποιους λόγους ισχύει; Θα μπορούσε να καταργηθεί; Αναπτύξτε τις απόψεις σας σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα σε κείμενο που θα δημοσιευτεί σε σχολική εφημερίδα.(300-400 λέξεις)
50/100 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.