Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Αφιέρωμα στους Νεοέλληνες ζωγράφους



Ένα αφιέρωμα στους Νεοέλληνες ζωγράφους από τον ιστότοπο "Σελίδες Ιστορίας και Επιστήμης" παρουσιάζεται εδώ. Το υλικό μπορεί να αξιοποιηθεί στα πλαίσια του μαθήματος της Νεοελληνικής Σύγχρονης Ιστορίας. Ειδικότερα πολύτιμη είναι η συμβολή της παρουσίασης για την ενότητα που αφορά στην νεοελληνική τέχνη, που περιέχεται στο σχολικό εγχειρίδιο της Γ' Γυμνασίου.

Παρουσιάζονται οι ζωγράφοι: 


  • Νικηφόρος Λύτρας (Πυρπόληση τουρκικής ναυαρχίδας, Τα κάλαντα)
  • Νικόλαος Γύζης (Καταστροφή Ψαρών, Κρυφό σχολειό)
  • Κωνσταντίνος Βολονάκης (Βόλος, Η έξοδος του Άρη
  • Γεώργιος Ιακωβίδης (Παιδική συναυλία)
  • Κωνσταντίνος Παρθένης (Ο Σταυρωμένος Χριστός, Αποθέωση Αθανασίου Διάκου)
  • Φώτης Κόντογλου (Προμηθέας)
  • Νίκος Χατζηκυριάκος - Γκίκας
  • Γιάννης Τσαρούχης (4 εποχές)
  • Γιάννης Μόραλης (Επιτύμβια σύνθεση, Νέα Γυναίκα)
  • Δημήτρης Μυταράς (Ελληνικό τοπίο)
  • Αλέκος Φασιανός (Κόκκινο ποδήλατο, Η οικογένεια Φασιανού έξω από την Αγία Σοφία)

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Παρουσίαση του tux paint

Παρουσίαση του tux paint, ενός ελευθέρου λογισμικού σχεδίασης για μικρά και ... μεγάλα παιδιά. Προσφέρει ποικιλία σχεδιαστικών εργαλείων και επιλογών. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας και να το δουλέψετε. Επισκεφτείτε την σελίδα εδώ . Το λογισμικό είναι ιδανικό για παιδιά από 3 έως 12 χρονών.

Συνδυάζει εργαλεία σχεδίασης, εφέ ήχου και μια μασκότ που ενθαρρύνει τη φαντασία και το έργο των χρηστών.

Η ιστορία των δημοτικών εκλογών και της αυτοδιοίκησης

Η αυτοδιοίκηση και οι δημοτικές εκλογές παρουσιάζονται με ωραίο τρόπο εδώ . Πρόκειται για ένα άρθρο από το blog "Σελίδες Ιστορίας και Επιστήμης".

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες για την περίοδο της Τουρκοκρατίας και το σύστημα της τοπικής αυτοδιοίκησης που εφάρμοσαν οι Οθωμανοί για να ελέγχουν τους τοπικούς πληθυσμούς.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η προσπάθεια του Ιωάννη Καποδίστρια να θεμελιώσει ένα σύγχρονο κράτος. Δυστυχώς, δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο από κοτζαμπάσηδες της Μάνης.

Επίσης η Αντιβασιλεία και ο Όθωνας προσπάθησαν να αλλάξουν το διοικητικό χάρτη της Ελλάδας.

Αναφέρονται ακόμα, γεγονότα, όπως η συμμετοχή των γυναικών για πρώτη φορά σε δημοτικές και βουλευτικές εκλογές, διάφορες ιστορίες για εκλογικές αναμετρήσεις και εκλογές δημάρχων.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Βοήθημα Κειμένων Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Β' Γυμνασίου

Από τις εκδόσεις Βολονάκη κυκλοφορεί το βοήθημα για τα Κείμενα Νεοελληνικής λογοτεχνίας της Β' Γυμνασίου που μπορείτε να βρείτε εδώ. Το βιβλίο λειτουργεί συμπληρωματικά για τους μαθητές και σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται να αντιγράφουν αυτούσιες τις απαντήσεις που παρέχει το βοήθημα.

Επανάληψη στην Έκθεση

Ξεκινάει μια νέα σχολική χρονιά και μια νέα μεγάλη προσπάθεια για τους μαθητές της Γ'Λυκείου, που θα κληθούν να επιστρατεύσουν δυνάμεις, γνώσεις και κουράγιο, ώστε να επιτύχουν τους στόχους τους.

 Ένα καλό βοήθημα για την έκθεση βρίσκεται εδώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να "κατεβάσουν" το βοήθημα με τίτλο "Βιβλιοτετράδια", από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φροντιστηρίων.

 Πρόκειται για μια καλή δουλειά από έμπειρους φιλολόγους, που στόχο έχει να κατευθύνει την επανάληψη των μαθητών στη θεωρία της έκθεσης.

Το βιβλίο προτείνει την επανάληψη σε βήματα, δίνοντας κάθε φορά έμφαση σε διαφορετικό αντικείμενο. Ο μαθητής μπορεί έτσι να συνδυάσει γνώσεις, να ανακαλέσει αποθηκευμένες πληροφορίες και να καλύψει τα κενά που τυχόν έχει.

Καλή επανάληψη!!! 

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Κατάλογος εικονικών περιηγήσεων σε αρχαιολογικούς τόπους

Δείτε εδώ  ένα κατάλογο με αρχαιολογικούς τόπους και επισκεφτείτε τους εικονικά. Περιλαμβάνονται  τόποι όπως:

Άκτιο (Αμβρακικός κόλπος)
Αίγινα (Ναός της Αφαίας)
Αμφιάραιον
Αμύκλαι
Άργος (θέατρο και Αγορά)
Άργος (κάστρο)
Αθήνα (Ακρόπολη, λόφος Φιλοπάππου, Κεραμεικός, Αγορά, Πνύκα)

Διμήνι
Δελφοί

Ελευσίνα
Επίδαυρος (θέατρο και ιερό του Ασκληπιού)
Ελικών (κοιλάδα των Μουσών)

Ζάκρος

Θερμοπύλες
Θήβα

Κιθαιρώνας
Κόρινθος

Λαύριο

Μίλητος
Μυκήνες
Μύρτος (Φουμού, Πύργος)

Νεμέα (Στάδιο, Ναός του Διός)

Ολυμπία
Ορχομενός

Πέλλα
Περαχώρα
Πλαταιές
Πριήνη
Πύλος

Ραμνούς

Σάρδεις
Σέσκλο
Σούνιο
Σπάρτη

Τίρυνθα
Τροία

Φαιστός





Εικονική περιήγηση στη Μονεμβασιά

Δοκιμάστε μια εικονική περιήγηση στο κάστρο της Μονεμβασιάς εδώ. Αν επιλέξετε το αλογάκι κάτω δεξιά στην οθόνη, εμφανίζεται ο χάρτης σε κάτοψη για να επιλέξετε το σημείο της περιήγησης σας. Η εικονική ξενάγηση έχει κατεύθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά, για αυτό και εμφανίζεται ένα Ε στην είσοδο του κάστρου. 

Εικονική περιήγηση στο Δίον

Δοκιμάστε την εικονική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, στο Δίον της Πιερίας εδώ. Η περιήγηση είναι επίσης δυνατή στην αγγλική και γερμανική γλώσσα. Υπάρχει μια προτεινόμενη διαδρομή ή ο επισκέπτης μπορεί από την κάτοψη του χάρτη να επιλέξει το σημείο που θα επισκεφθεί. 

Εικονική περιήγηση στην Αγία Σοφία

Δοκιμάστε να περιηγηθείτε εικονικά στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη εδώ. Χρησιμοποιήστε τα βελάκια που εμφανίζονται στην οθόνη. Επίσης βοηθάει πολύ η κάτοψη του χώρου (κάτω δεξιά στην οθόνη σας), από όπου μπορείτε να επιλέξετε ταχύτερα την επιθυμητή περιοχή για την εικονική βόλτα σας. 

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Η Μικρασιατική εκστρατεία 1919 - 1922

Ένα εκτενές αφιέρωμα στη Μικρασιατική εκστρατεία από το ιστολόγιο Σελίδες Ιστορίας και Επιστήμης εδώ. Το άρθρο παρέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, πορτραίτα των ιστορικών προσώπων και πλήθος ιστορικών πληροφοριών σχετικά με τα γεγονότα της εποχής.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ο Περικλής 495-429 π.Χ.

Βιογραφικά στοιχεία για τον μεγάλο Αθηναίο πολιτικό μπορείτε να βρείτε εδώ. Παρουσιάζεται η προσωπικότητα, το έργο και η σταδιοδρομία του Περικλή, καθώς και πλούσιο υλικό για τον Πελοποννησιακό πόλεμο και το θάνατο του μεγάλου ηγέτη των Αθηναίων.  

Δολοφονία Ίωνα Δραγούμη

Μια σύντομη αναφορά στη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη εδώ. Μια κρίσιμη στιγμή για τον Ελληνισμό, καθώς ο Βενιζέλος είχε μεταβεί στο Παρίσι και επέστρεφε με τα οφέλη της συνθήκης των Σεβρών. Τότε δυστυχώς δέχτηκε επίθεση, τραυματίστηκε στο χέρι και νοσηλεύτηκε γιοα μικρό διάστημα. Η απόπειρα εναντίον του είχε ως αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι βενιζελικοί οπαδοί εναντίον των φιλοβασιλικών -αντιβενιζελικών πίσω στην Αθήνα. Θύμα του μισούς και του φανατισμού ήταν ο Δραγούμης. 

Παρουσίαση των ημερολογίων

Μια εξαιρετική παρουσίαση των ημερολογίων που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων (και χρησιμοποιούνται) ακόμα μπορείτε να δείτε εδώ. Το ιστολόγιο "Σελίδες Ιστορίας και Επιστήμης" παρουσιάζει τα ημερολόγια των Κινέζων, Αιγυπτίων, Ιαπώνων, Αράβων, Βαβυλωνίων, Ρωμαίων, το Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο. Επίσης αναφέρεται και στις προσπάθειες υπολογισμού του Χριστιανικού Πάσχα.   

Αλεξανδρούπολη (Δεδέαγατς) Απελευθέρωση 1913

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την απελευθέρωση της Αλεξανδρούπολης το 1913 εδώ από το αρχείο του Στρατηγού Καλλάρη.

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Μια εργασία για το κρυφό σχολειό

Διαβάστε εδώ μια εργασία για το κρυφό σχολειό. Ο συγγραφέας παραθέτει πλήθος πηγών και επιχειρημάτων που ενισχύουν την θέση ότι το κρυφό σχολειό όχι μόνο υπήρξε αλλά και έπαιξε βασικό ρόλο για την παιδεία των υποδούλων Ελλήνων κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. 

Πηγές για την Κωνσταντινούπολη και τη Βυζαντινή Ιστορία

Παρατίθενται πηγές για την Βυζαντινή Ιστορία της Κωνσταντινούπολης εδώ. Χρήσιμο έργο για την αναζήτηση και παράθεση πηγών στη Β' Γυμνασίου. 

Η πολιτική ιστορία του Δημητρίου Γούναρη

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το πολιτικό έργο του Δημητρίου Γούναρη, πολιτικού αντιπάλου του Βενιζέλου κατά την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, εδώ

Συνοπτική Ιστορία του Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Μια συνοπτική ιστορία του Α'Παγκοσμίου Πολέμου μπορείτε να δείτε εδώ, με σύντομα κείμενα για την εξέλιξη και έκβαση του πολέμου. 

Βασιλεύς Κωνσταντίνος από τον Edouard Driault

Μπορείτε να διαβάσετε το έργο του Edouard Driault για τον Κωνσταντίνο, βασιλιά της Ελλάδας από το       1913 και έπειτα εδώ. Ο συγγραφέας εξαίρει τον Κωνσταντίνο και υιοθετεί καθαρά αντιβενιζελική στάση. Επίσης, κατηγορεί και το βενιζελικό κόμμα για τη δίκη των Έξι. Το έργο γράφτηκε το 1929 στις Βερσαλλίες της Γαλλίας.